Heusden

Vanaf 2017 was het weer tijd voor een nieuw cultuurbeleid in de gemeente Heusden. Maar anders dan gewend, niet door een beleidsnota te schrijven, maar door het gehele culturele veld in actie te laten komen en gezamenlijk een culturele vijfjarenvisie te ontwikkelen. Conform de beweging van de overheid om een faciliterende rol aan te nemen en de inwoners regie te laten nemen over wat zij belangrijk vinden, is het proces vormgegeven. We noemen het in Heusden ‘schaalverdieping’, dat betekent zoveel als dat het veld bepaalt waar behoefte aan is, maar er wordt ook eigenaarschap van hen gevraagd. Het traject, een dynamisch geheel, heet ‘Cultuur op koers’. Want dat is tenslotte ook het motto van het cultuurbeleid van de gemeente: ‘Het is wat je er zelf van maakt!’. Heb je een wens of loop je ergens tegenaan, kom dan zelf in actie. Maak het kenbaar en we gaan samen op zoek naar de juiste verbinding.

Het is wat je er zelf van maakt!

Heusden700
De gemeente Heusden bestaat 700 jaar in 2018 en de iedereen is uitgenodigd om hier initiatieven voor te ontwikkelen. Vernieuwing en samenwerking werd gestimuleerd. In totaal vinden er 17 evenementen plaats, waarbij o.a. het verenigingsleven in het zonnetje staat (175 jaar Harmonie Haarsteeg), de rijke culturele historie van de gemeente zichtbaar is (Exposities in Museum Gouverneurshuis) en verschillende kunstvormen een podium krijgen (Zuiderwaterliniefestival, met als regisseur de Aleph en grote foto expositie in de openbare ruimte, door zelfstandige ondernemers). Dit feestjaar heeft veel energie opgeleverd bij de initiatiefnemers en waardevolle en duurzame contacten gelegd tussen verschillende doelgroepen en disciplines. De gemeente is in het geheel procesbegeleider geweest.

7 Talenten 7 Meesters
Omdat de gemeente Heusden 7 eeuwen bestaat hebben de gemeente en de Aleph de handen ineen geslagen en een project mogelijk gemaakt: 7 Talenten 7 Meesters. Voor dit project mag je een filmpje of foto materiaal insturen van je werk. Een onafhankelijke jury gaat vervolgens uit alle inzendingen 7 talenten kiezen. Voor deze 7 talenten wordt door beeldend kunstenaar Monique Broekman een passende professional gezocht die vervolgens het talent gaat begeleiden met privélessen(!) in het maken van iets wat binnen het thema 7 eeuwen Heusden past. Dat maakt Heusden tot een broedplaats van jong talent.