Global Water Dances 2017

za 24 jun 15:00 - 17:00

Beschrijving

Projectomschrijving Global Water Dances 2017

Global Water Dances is een wereldwijd dansevenement dat op zaterdag 24 juni 2017, voor de vierde keer zal plaatsvinden. Dansers van over de hele wereld vragen op die dag op ludieke wijze aandacht voor het belang van schoon water (schoon drinkwater, watergebruik, waterhuishouding en duurzaamheid).
Via de verschillende tijdszones (vanaf de Western Pacific Rim) gaan dansvoorstellingen als een estafette in 24 uur tijd de hele aardbol over. Om 15.00 uur zal het evenement in Den Haag van start gaan.

New Dance Center Den Haag organiseert olv artistiek leider Joan van der Mast een tweetal voorstellingen op zaterdag 24 juni op de MOOOF-locatie, Binckhorstlaan 135 Den Haag

1. 15.00 uur Benefiet voorstelling in Studio 1 van New Dance Center, met choreografien oa..van
Joan van der Mast, Mienke Zandleven, Viridiana Hernandez, Matea Kislechka. Kaarten voor
deze voorstelling zijn binnenkort te bestellen via www.newdancecenter.nl
2. 16.00 uur: Global Water Dances, gedanst door leerlingen van New Dance Center. New Dance Young
Talent en R.I.C uit Skopje, met als afsluiter een meedansfestijn voor jong en oud.
Deze dans wordt door de hele wereld hetzelfde gedanst.
In Global Water Dances worden dans en muziek gebruikt om de plaatselijke betrokkenheid met water te verbinden in een globaal verband. Op dit moment zijn er al meer dan 70 plaatsen in de wereld waar op 24 juni gedanst gaat worden.

Achtergrondinformatie Global Water Dances

Global Water Dances is een visionair en artistiek initiatief met als belangrijkste focus de kritieke situatie rondom veilig drinkwater. Jaarlijks sterven volgens de hedendaagse schattingen ongeveer 5 miljoen mensen door vervuild water. Er zijn prognoses dat in 2025 de helft van de wereldbevolking te kampen heeft met problemen met schoon (drink)water.

Global Water Dances wil een voorbeeldfunctie zijn voor hoe je kunstparticipatie kunt inzetten om aandacht te vragen voor omgevingsproblemen en hoe je mensen samen kan laten werken in het vinden van oplossingen van deze problemen. Zowel de deelnemers als het publiek van Global Water Dances zullen in aanraking worden gebracht met de visie dat elke bijdrage telt en dat iedereen een belangrijke rol speelt in de bescherming van gezond water.

De initiatiefnemers van Global Water Dances zijn onderdeel van een internationaal choreografen netwerk van Bartenieff en Laban opgeleide experts op het gebied van dans- en non-verbale communicatie en zijn allen Certified Laban Movement Analysts (CMA). Doordat zij nauw samenwerken met lokale choreografen over de hele wereld zetten zij Rudolf Laban’s en Irmgard Bartenieff expertise en visie op het geïntegreerde menselijk bewegen om in dynamische patronen die de universele dynamische patronen en samenhang van de natuur en het belang van schoon water representeren. Door gebruik te maken van Laban’s technieken en expertise in het creëren van Movement Choirs (grote groepschoreografieën) zullen niet alleen de dansers maar ook het publiek worden bewogen.

Wat er in Global Water Dances gebeurt is eigenlijk heel simpel: tijd, ruimte en ritme worden met elkaar in verband gebracht. De dansen worden gechoreografeerd door professionals zo dat dansers van alle leeftijd en niveau kunnen deelnemen. Elk dans evenement reflecteert het belang van waterdoor de ogen van de locale community en dat we participeren we in een wereldwijd ecosysteem. Door verantwoordelijkheid te nemen voor het waarderen en beschermen van water dragen we dus ook zorg voor onze planeet.

Flow is de belangrijkste eigenschap van water, maar ook het basiselement van beweging. Flow staat voor vloeibaarheid, onderlinge verbinding en open communicatie. Dans kan mensen verbinden, net zoals water mensen verbindt.

Den Haag, Trekvliet
Water heeft de Haagse gemeenschap al eeuwenlang verbonden zowel op economisch, cultureel als op sociaal gebied maar het kan mensen ook verbinden om nieuwe manieren van bewustwording en gedrag te genereren. Uiteindelijk gaat het om ieders gezondheid, want de mens bestaat immers zelf voor het grootste deel uit water. Door te zorgen voor onze planeet zorgen we dus ook voor onszelf en onze directe omgeving.

Global Water Dances streeft ernaar om het bewustzijn van zowel de dansers als het publiek voor het belang van water te verhogen en om een voorbeeld te geven hoe lokale gemeenschappen in actie kunnen komen. Het Global Water Dances event streeft ernaar om water en omgeving specialisten en organisaties, artiesten en amateurdansers en het publiek samen te brengen met als bedoeling dat er op langere termijn zal worden samengewerkt.

Internationale organisatie Global Water Dances

Artistic director: Vannia Ibarguen
Steering committee members: Karen Bradley, Gretchen Dunn, Martha Eddy and Antja Kennedy.
Marylee Hardenbergh, Briana Carpra

Meer info

Bezoek deze website voor meer info