Wat is iktoon?

Ruim zes miljoen Nederlanders doen aan amateurkunst. Maar mensen kennen hen vooral als juf, opa of accountant, niet als toneelspeler, pianist of vlogger. Daar komt met de iktoon-campagne in de maand juni verandering in. Heel Nederland is dan het podium van alle amateurkunstenaars. Vanaf maandag 1 juni 2020 is er op meer dan duizend locaties in meer dan 200 gemeenten kunst te zien. In kunstencentra, ateliers en buurthuizen, maar ook thuis, op straat en in winkels. In de festivalagenda kun je zien wat er bij jou in de buurt te zien is.

Doe mee!

Doe mee als amateurkunstenaar of als organisatie en toon wat jij of jouw mensen in huis hebben, individueel of met een groep. Er is van alles mogelijk: van talentenjachten en exposities tot workshops en voorstellingen. Van een dansopvoering van zeventigplusdames met rollator tot een gecomponeerd muziekstuk dat wordt gespeeld op auto-onderdelen. De invulling bepaal je zelf en deelname is gratis. Je bent zichtbaar op de landelijke festivalagenda van iktoon.nl en je krijgt toegang tot de toonkit. In de toonkit vind je tips voor het organiseren van activiteiten en campagnemateriaal dat je kunt inzetten bij de promotie van jouw activiteit(en). Zo laat je zien dat je onderdeel bent van iktoon en tonen we met elkaar hoe divers en kleurrijk kunst in Nederland is.

Inspiratie opdoen? Bekijk de festivalagenda of volg ons via Facebook en Instagram.
Vragen over deelname of promotie-ondersteuning? Stuur een mailtje naar info@iktoon.nl

Maak activiteit aan

Wedstrijden en projecten

In de loop van het jaar maken we bekend welke projecten en wedstrijden er voor juni 2020 op het programma staan. 

Coördinator worden?

In de maand juni tonen verenigingen en individuen die in hun vrije tijd creatief actief zijn, wat ze in huis hebben. Het bundelen van al deze activiteiten onder de iktoon-vlag is de kans om samen te werken aan de zichtbaarheid van amateurkunst.

Wij zijn op zoek naar mensen die hun regio in de spotlights willen zetten en weten hoe je lokaal amateurkunstenaars- en activiteiten aan elkaar verbindt. Ben jij die spin in het web en wil jij de landelijke aandacht benutten? Lees dan verder hoe je coördinator kunt worden.

Coördinator worden

Wat kan ik doen als gemeente?

Met iktoon geven culturele instellingen, verenigingen, vakdocenten en amateurkunstenaars verspreid door Nederland een positieve impuls aan het draagvlak voor kunst en cultuur. Een mooi moment om als gemeente je culturele gezicht te tonen. Wil je jouw inwoners op een laagdrempelige manier kennis laten maken met de diversiteit van amateurkunst? Koppel zelf of met hulp van een coördinator lokale amateurkunstenaars- en activiteiten aan elkaar. Lees verder hoe je jouw gemeente op de kaart zet.

Meer info

Veelgestelde vragen

Wat is iktoon?

Ruim zes miljoen Nederlanders doen aan amateurkunst. Maar mensen kennen hen vooral als juf, opa of accountant, niet als toneelspeler, pianist of vlogger. Daar komt met de de iktoon-campagne verandering in. 

Wanneer is de iktoon-maand?

De hele maand juni. Op maandag 1 juni 2020 wordt het startschot gegeven.

Waar is de iktoon-maand?

Op meer dan duizend locaties in meer dan 200 gemeenten kunst te zien. In kunstencentra, ateliers en buurthuizen, maar ook thuis, op straat en in winkels. In de festivalagenda kun je zien wat er bij jou in de buurt te zien is.

Hoe kan ik aansluiten?

Iedereen die iets met kunst doet en dat wil laten zien is welkom om zich aan te sluiten. Organiseer een of meerdere activiteiten en meld deze aan. Je bent direct zichtbaar in de festivalagenda. Laat zien dat je onderdeel bent van iktoon door gebruik te maken van de posters en logo’s. Deze vind je na aanmelding in de toonkit.

Wat zijn de kosten?

Meedoen aan de iktoon-maand is gratis.

Moeten activiteiten gratis toegankelijk zijn?

Nee. Je kunt bij het aanmelden aangeven hoeveel de entreeprijs is of dat jouw activiteit gratis te bezoeken is.

Wat zijn de voordelen om mee te doen?

 • Je bent zichtbaar in een landelijke campagne
 • Je kunt gebruik maken van promotiemateriaal, voorbeeld persberichten en checklists in de toonkit
 • Je kunt zien wie er bij jou in de buurt meedoen en samen iets organiseren
 • Je zet jezelf, jouw vereniging of jouw organisatie op de kaart!

Wat zit er in de toonkit?

Laat zien dat onderdeel bent van iktoon door gebruik te maken van het promotiemateriaal uit de toonkit: 

 • Kant-en-klare posters die je kunt printen of laten drukken
 • Posters templates waarmee je een eigen poster kunt maken in de stijl van iktoon 
 • Losse elementen waarmee je zelf aan de slag kunt: logo’s, campagnefoto’s en tekstelementen
 • Webbanners in diverse formaten en templates voor social media.

Verder in de toonkit:

 • Voorbeeld persbericht en hulpmiddelen voor de promotie van je eigen activiteit
 • Diverse checklists met tips bij het organiseren van activiteiten.

Kan ik me als individu aanmelden?

Ja. Iedereen is welkom zijn of haar kunsten te tonen. Dat kan als individu, met een klein groepje of met de hele gemeente.

Zijn er ook projecten?

Ja. Er zullen diverse wedstrijden en projecten worden georganiseerd in 2020. Meer informatie volgt later. 

Kan ik aansluiten met de Week van de Amateurkunst (WAK)?

Ja. De iktoon-maand komt voort uit de Week van de Amateurkunst. Vanaf 2016 is de succesvolle WAK-week verbreed naar de hele maand juni. Het is mogelijk de WAK als activiteit aan te melden voor de campagne iktoon. Er zijn posters beschikbaar met de slogan: ik toon de Week van de Amateurkunst.

Hoe kan ik contact opnemen met iktoon?

Contact opnemen met iktoon is het makkelijkst per e-mail: info@iktoon.nl. Liever telefonisch contact? Bel dan met projectleider Karlijn Vriend: 06 22218312

Wie zijn de initiatiefnemers van de iktoon-campagne?

Op initiatief van het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) en Stichting WAK Nederland (Week van de Amateurkunst) bundelen partners in de kunst- en cultuursector de krachten onder de noemer iktoon-kunst van iedereen. Zij organiseren de kaders, de landelijke publiciteit en landelijke activiteiten zoals het Open Atelierweekend en de finale van Kunstbende. De iktoon-maand wordt gerealiseerd dankzij de vele beoefenaars en organisaties die tijdens de maand juni hun kunsten tonen.

 1. Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst
 2. Fonds voor Cultuurparticipatie
 3. VSBfonds
 4. BNG Cultuurfonds
 5. Cultuurconnectie
 6. Holland Dance
 7. Jeugdcultuurfonds
 8. Koninklijke Nederlandse Muziekorganisatie
 9. Koornetwerk Nederland
 10. Kunstloc Brabant
 11. Kunstbende
 12. Meer muziek in de klas
 13. Platform Theater
 14. Raad van twaalf
 15. Special Arts
 16. Vereniging Nederlandse Gemeenten
 17. Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties
 18. ZIMIHC

Partners

iktoon is een initiatief van:

iktoon wordt mede mogelijk gemaakt door:

Contact

Contact opnemen met iktoon is het makkelijkst per e-mail: info@iktoon.nl. Liever telefonisch? Bel dan met projectleider Karlijn Vriend: 06 22218312 

LKCA
Postbus 452
3500 AL Utrecht