Wat is iktoon?

Ruim zes miljoen Nederlanders doen aan amateurkunst. Maar mensen kennen hen vooral als juf, opa of accountant, niet als toneelspeler, pianist of vlogger. Daar is met de iktoon-campagne verandering in gekomen. Heel Nederland is het podium van alle amateurkunstenaars. Al zes jaar lang laten we met elkaar zien hoeveel plezier het geeft om met kunst en cultuur bezig te zijn. En hoe creatieve activiteiten zorgen voor ontmoeting en verbinding. Iedereen is welkom om mee te doen, ongeacht je herkomst, beperking, sociaaleconomische status en vorm waarin je het doet. Kunst is van iedereen!

Doe mee!

Doe mee als amateurkunstenaar of als organisatie en toon wat jij of jouw mensen in huis hebben, individueel of met een groep. Er is van alles mogelijk: van talentenjachten en exposities tot workshops en voorstellingen. Jij beslist! Maak je eigen activiteit aan of doe mee met een van de georganiseerde activiteiten. Of sluit je aan als gemeente, coördinator of partner. Juist de diversiteit aan mensen maken kunst en cultuur zo krachtig. Samen laten we zien hoe kleurrijk kunst in Nederland is.

Doe mee

Coördinator worden?

Verenigingen en individuen die in hun vrije tijd creatief actief zijn, tonen wat ze in huis hebben. Het bundelen van al deze activiteiten onder de iktoon-vlag is de kans om samen te werken aan de zichtbaarheid van amateurkunst.

Wij zijn op zoek naar mensen die hun regio in de spotlights willen zetten en weten hoe je lokaal amateurkunstenaars- en activiteiten aan elkaar verbindt. Ben jij die spin in het web en wil jij de landelijke aandacht benutten? Lees dan verder hoe je coördinator kunt worden.

Coördinator worden

Veelgestelde vragen

Ieder jaar tonen duizenden creatievelingen verspreid over ruim honderd gemeenten hun kunsten. Van beeldhouwen tot muziek maken en vloggen. De campagne ‘iktoon – kunst van iedereen’ heeft als doel de samenleving te enthousiasmeren voor actieve kunst- en cultuurbeoefening. En om hun kunsten te delen.

Vanaf 2022 is iktoon het hele jaar door zichtbaar. Voorgaande jaren werd iktoon georganiseerd in de hele maand juni.

Door heel Nederland, online én offline. Bekijk de agenda voor activiteiten bij jou in de buurt.

Iedereen die iets met kunst doet en dat wil laten zien is welkom om zich aan te sluiten. Organiseer een of meerdere activiteiten en meld deze aan. Je bent direct zichtbaar in de festivalagenda. Laat zien dat je onderdeel bent van iktoon door gebruik te maken van de posters en logo’s. Deze vind je in de toonkit.

Meedoen aan iktoon is gratis.

Nee. Je kunt bij het aanmelden aangeven hoeveel de entreeprijs is of dat jouw activiteit gratis te bezoeken is.

  • Je bent zichtbaar in een landelijke campagne
  • Je kunt gebruik maken van promotiemateriaal, voorbeeld persberichten en checklists in de toonkit
  • Je kunt zien wie er bij jou in de buurt meedoen en samen iets organiseren
  • Je zet jezelf, jouw vereniging of jouw organisatie op de kaart!

Laat zien dat onderdeel bent van iktoon door gebruik te maken van het promotiemateriaal uit de toonkit:

  • Kant-en-klare posters die je kunt printen of laten drukken
  • Posters templates waarmee je een eigen poster kunt maken in de stijl van iktoon
  • Losse elementen waarmee je zelf aan de slag kunt: logo’s, campagnefoto’s, het lettertype en tekstelementen
  • Webbanners in diverse formaten en templates voor social media.

Verder in de toonkit:

  • Voorbeeld persbericht en hulpmiddelen voor de promotie van je eigen activiteit
  • Voorbeelden van activiteiten die je kunt organiseren

Ja. Iedereen is welkom zijn of haar kunsten te tonen. Dat kan als individu, met een klein groepje of met de hele gemeente. Je kunt bijvoorbeeld je kunsten tonen op Instagram of Facebook met #iktoon of meedoen aan een van de projecten.

Ja. De iktoon-maand komt voort uit de Week van de Amateurkunst. Het is mogelijk de WAK als activiteit aan te melden voor de campagne iktoon. Er zijn posters beschikbaar met de slogan: ik toon de Week van de Amateurkunst.

Contact opnemen met iktoon is het makkelijkst per e-mail: info@iktoon.nl. Liever telefonisch contact? Bel dan met Karin Knegt; 030-2303740.

Iktoon wordt georganiseerd door Cultuurconnectie, de brancheorganisatie voor cultuureducatie, amateurkunst en volksuniversiteitswerk. De uitvoering van de campagne is in samenwerking met partners, zoals gemeenten, provincies, culturele en maatschappelijke organisaties.  Iktoon wordt gerealiseerd dankzij de vele beoefenaars en organisaties die hun kunsten tonen.

 

Partners

iktoon is een initiatief van:

Contact

Contact opnemen met iktoon is het makkelijkst per e-mail: info@iktoon.nl. Liever telefonisch? Bel dan met projectleider Karin Knegt: 030 2303740

Cultuurconnectie
Lucasbolwerk 11
3512 EH Utrecht