Kunst aan de Dijk

za 10 jun - zo 2 jul 00:11 - 00:17

Beschrijving

De Tentoonstellingsgroep van Kunst aan de Dijk Kortenhoef heeft onderzoek gedaan naar kunstenares Lou Loeber ter voorbereiding van de zomertentoonstelling in het jaar dat de kunstbeweging De Stijl 100 jaar geleden werd opgericht.

Lou Loeber (1894-1983) groeide op in een rijk liberaalprotestants gezin. Lou had vijf jongere broers en een zusje en omdat hun vader veel waarde hechtte aan kunst en muziek, kwamen de kinderen Loeber al vroeg hiermee in aanraking. Lou zelf speelde viool en kreeg schilderlessen.

Vanaf haar zevende jaar woonde de familie Loeber in de villa Zonnehoef in het kunstenaarsdorp Blaricum. Lou voelde zich aangetrokken tot het kunstenaarsleven dat ze om zich heen zag. Ze kon goed tekenen en hield van de lessen over geschiedenis en kunst. Ze kreeg les van August LeGras en na haar middelbare school studeerde ze drie jaar, tot 1918, aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Ze volgde ook privé lessen bij Toon Verhoef.

In Laren woonden in die tijd Piet Mondriaan en Bart van der Leck. Loeber zei zelf dat ze licht beïnvloed is geweest door het werk van Mondriaan: ze nam onder andere zijn rasterverdeling – zij het met enkele aanpassingen – over. Bart van der Leck heeft eens een tubetje cadmium rood van haar geleend. Verder ging het contact niet, omdat ze daar veel te verlegen voor was. Er zijn wel schilderijen van Loeber die lijken op die van Van der Leck door het los van elkaar plaatsen van vlakjes.

Meer info

Bezoek deze website voor meer info