Kunstlezing: Jong Polen

wo 30 mei 20:15 - 22:15

Beschrijving

‘Jong Polen’ is een begrip, maar dan wel in Polen. Schoonheid en bekendheid gaan niet altijd hand in hand. Kent u één Poolse schilder? Weinig Nederlanders hebben van Olga Boznańska, Stanisław Wyspiański of Jacek Malczewski gehoord. Alhoewel, over die laatste had het Drents Museum in 2003 wel een mooie tentoonstelling. En Wojciech Weiss genoot in 2016 een expositie in het Gemeentemuseum in Den Haag.

Het is niet toevallig dat zowel Weiss (1875-1950) als Malczewski (1854-1929, zie afbeelding)) tot dezelfde stroming worden gerekend: Jong Polen. Het was een beweging in de kunst, literatuur en muziek die tussen ongeveer 1890 en de Eerste Wereldoorlog bestond en als een van de belangrijkste artistieke periodes van de Poolse kunst wordt beschouwd. Het uiterlijk is vaak art nouveau, soms met een vleugje expressie en inhoudelijk heel wat symbolisme en Poolse thematiek.

In deze lezing beloven we dat u veel nieuwe kennis opdoet. U maakt kennis met in Nederland volstrekt onbekende kunstenaars en met hun prachtige schilderijen, glas-in-loodramen en tekeningen. Dat alles plaatsen wij in de context van de complexe geschiedenis van een land dat niet eens op de kaart stond toen al dat moois werd gemaakt.

Artex organiseert regelmatig lezingen met kunsthistorische inhoud. Deze lezingen worden gegeven door kunsthistoricus drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Hij is cum laude afgestudeerd in kunstgeschiedenis en Franse letterkunde en heeft aan de universiteiten van Amsterdam, Parijs en Krakau gestudeerd.

Foto: Jacek Malczewski ‘Polonia’

Meer info

Bezoek deze website voor meer info