Passieconcert

zo 22 mrt 15:00 - 16:15

Beschrijving

In de weken voorafgaande aan Pasen staat er in Waalre traditiegetrouw een passie-uitvoering op het concertprogramma bij de Willibrordconcerten. Zondagmiddag 22 maart om 15.00 uur verzorgt het Vocaal Ensemble Octocant een optreden waarbij gezangen met als basis de passietijd de boventoon zullen voeren. De uitvoering heeft de vorm van een dubbelconcert; Cellokwartet Wiriavier zorgt voor het instrumentaal intermezzo tussen de twee vocale blokken.

Octocant
Bij de oprichting in 1992 bestond Octocant uit 8 leden, een zo genaamd dubbelkwartet en dit gegeven is nog terug te vinden in de naam: octo is Latijn voor acht. Nadien is de bezetting uitgebreid tot 12 personen; allen muzikaal geoefende en geschoolde vrouwen- en mannenstemmen. Hierdoor werd het mogelijk ook 5 en 6-stemmige muziek ten gehore te brengen. Het gezelschap staat sinds 2012 onder leiding van de bekende musicus/dirigent Lucas Vis. De leden van Octocant komen uit Eindhoven en omgeving. Seculiere en religieuze muziek uit Renaissance en Barok maken deel uit van het programma. Daarnaast staan er ook recentere werken op de lessenaar. De passiemuziek die op 22 maart in Waalre zal klinken is onder andere van de hand van Bach, Distler, Vaughan Williams en Byrd. Zeker vermeldenswaard is de uitvoering van het Stabat Mater van Kodaly.

Wiriavier
Cellokwartet Wiriavier is in 2013 ontstaan en wordt gevormd door vier zeer ervaren cellisten. Initiatiefnemer en eerste celliste is Wikkie Vis. Zij heeft in verschillende ensembles gespeeld en geeft privélessen. Rita Ernst-Kürtös, de tweede celliste is cellodocente en speelt eveneens in diverse ensembles. Connie van der Dussen heeft, aanvankelijk met de vedel en daarna met de cello, veel ervaring met orkest- en ensemblespel. De vierde cellist is Lucas Vis, dirigent van Octocant, voormalig directeur van het conservatorium in Amsterdam en veelgevraagd dirigent voor orkesten, ensembles en koren in binnen- en buitenland. De warme klank van de cello en het grote bereik van ongeveer vier octaven geven aan het cellokwartet een speciale charme. Tijdens de uitvoering in Waalre zal onder meer het verstilde werk Summa van Arvo Pärt te horen zijn.

Concert én museumbezoek
Gasten van Willibrordconcerten kunnen voorafgaande aan een uitvoering Het Waalres Museum bezoeken. Daar loopt nu de boeiende expositie “Kant en Damast uit de kast, topstukken huishoudelijk en industrieel textiel”. Een combinatiekaart voor concert én museumbezoek is vanaf 13.30 uur op de concertzondag verkrijgbaar bij het museum aan de Willibrorduslaan 4 voor de gereduceerde prijs van 9,- euro. Toegang tot alléén het concert kost 7,- euro en plaatsen daarvoor zijn op zondag 22 maart vanaf 14.30 uur beschikbaar op de concertlocatie: Oude Willibrorduskerk, Oude Torenstraat 2 Waalre.