Toneelgroep Muzak speelt 'Er valt een traan op de tompoes'

vr 21 feb 20:00 - 22:30
za 22 feb 20:00 - 22:30
zo 23 feb 20:00 - 22:30

Beschrijving

Een komedie met serieuze ondertoon van Annie M.G. Schmidt.

Ben is ernstig ziek en gelooft niet dat hij nog beter wordt. Hij besluit weg te lopen uit het ziekenhuis om zelf een eind aan zijn leven te maken. “Ik wil stoppen op een moment dat ik er nog bén, als man, als mens, als brein.”
Hij komt alleen thuis op een erg ongelegen moment: Het hele huis staat op zijn kop omdat zijn schoonzoon Tim de keuken verbouwt. Terwijl de vrouw van Ben, Sofie, hem zo snel mogelijk terug wil sturen naar het ziekenhuis om zijn kuur af te maken, reageert zijn zoon Lennart vooral geïrriteerd op de beslissing van Ben om thuis te komen.
De enige die de wens van Ben begrijpt is Heleen, zijn minnares. Maar op het moment dat zij aanbelt begint het gedonder pas echt.

Annie M.G. Schmidt schreef dit stuk in 1980, deels gebaseerd op haar eigen ervaring. Terwijl ze het schreef leed haar man aan een ernstige depressie. Euthanasie was een regelmatig terugkerend onderwerp van gesprek. Bijna anderhalf jaar na de première, in januari 1981, zou hij met behulp van Vesparax-tabletten een eind aan zijn leven maken.

In 2020 is het 25 jaar geleden dat Annie M.G. Schmidt overleed. Toch is dit stuk nog altijd actueel. Nog steeds wordt er in de politiek gesleuteld aan een passende euthanasiewet en in augustus liep er nog een strafzaak tegen een arts die euthanasie had uitgevoerd. Wat is leidend? De wens van de patiënt? Die van de familie? Of het oordeel van een arts?

Individuele deelnemers

Tekst: Annie M.G. Schmidt
Regie: Loes van der Staak
Spel: Sander Berendsen, Lesley Hooft, Helly Pollaert, Jochem Sollard, Kai Vasmel
Met dank aan: Amsterdams Fonds voor de Kunst & de Vrienden van Muzak

Meer info

Bezoek deze website voor meer info