Het creëren van een fantasiebeeld, gevormd door fictie en non-fictie, is mijn grootste inspiratie.

  • Beeldend
  • Limburg

Beschrijving

Niet professionele kunstenaar Ton Eyssen.

In mijn werkende leven was ik de laatste 25 jaar bedrijfsfotograaf bij een grote energieleverancier. Toen ik halverwege de veertig was, ging ik op schilderles. Op een gegeven moment ging ik in sommige schilderijen voorwerpen monteren en uiteindelijk heb ik het schilderen losgelaten en ben ik 3D-beelden gaan maken,
zogenaamde assemblage kunst. Daar heb ik meer geduld voor en het fascineert me hoe ik ze technisch in elkaar kan monteren.” Ik heb een hele wachtkamer, zoals ik het zelf noem, aan voorwerpen. “Klokjes, bronzen beeldjes, oude gebruiksvoorwerpen, glazen stolpen, poppen… en de laatste tijd ben ik ook geboeid geraakt door de schoonheid van printplaten en andere elektronica.” In 2017 won ik met mijn beeld ‘Mystery Tower’ de allereerste editie van InBeeld, een wedstrijd voor de beeldende amateurkunst in Limburg. Voor dit werk liet ik mij inspireren door de fantasiewereld van Jeroen Bosch. Al mijn hele leven ben ik geïnteresseerd in oude culturen en in mijn beelden zijn symboliek en fantasie met elkaar verweven. Het beeld “Venus of Jobs”, Steve Jobs, is voor mij mijn boeiendste inspiratie geweest geïnspireerd door de “Venus van Milo”. Ik laat me inspireren door de voorwerpen zelf, maar ook door bijvoorbeeld films, foto’s en kunstenaars als Picasso, Dali en Duchamp.“ Tijdens de InBeeld Netwerkdag op 4 november a.s. in SCHUNCK* vertelt ik over mijn werk. “Ik vind vooral de vrijheid om te creëren heel belangrijk. Juist door niet alleen maar te maken wat anderen misschien mooi vinden, ontwikkel je jezelf. Wat dat betreft hoef ik van mijzelf geen concessies meer te doen en maak ik alleen maar wat mij boeit.”

Het creëren van een fantasiebeeld, gevormd door fictie en non-fictie, is mijn grootste inspiratie. Deze verbeeldingskracht wordt vormgegeven in assemblages (objecten). Zij komen voort uit beelden die ik vanuit mijn gedachten oproep en deze zijn gebaseerd op onderwerpen uit films, foto’s en details van voorwerpen die abstractievormen tonen. Geïnspireerd door oude culturen, kunstschatten, oude gewoontes en kleurrijke levensvormen van verleden en heden.
Voorwerpen, in al zijn vormen, die het verleden hebben omarmd en naar de toekomst verlangen. Wachtend om gekozen te worden, geplaatst in de wachtkamer, hopend op een nieuw leven. Totaal, delen, brokken, in mijn handen terechtgekomen en met fantasie gesorteerd. Ze schreeuwen , 'geef mij vorm, koppel mij met mijn mede vrienden'! Fantaseren, creëren, leg een ei. Het komt onverwachts, vreemd, gezien en verbaast. Metamorfose, gedaanteverwisseling, van gestalte veranderd, overgang van het larf naar het volwassen stadium, verandering van structuur, van vorm, herschepping, hervorming, omvorming en transformatie.
Met veel passie en plezier, zoek ik naar voorgevormde natuurlijke of vervaardigde materialen, voorwerpen, of fragmenten die niet als kunstmaterialen zijn bedoeld. Het kunstwerk ontstaat door het plaatsen van de juiste combinatie van voorwerpen, ontmanteld en gemonteerd, totdat de diverse onderdelen in elkaar passen en zo een nieuw soort leven krijgen.
Voor mij is het belangrijk dat het eindresultaat altijd verrassend is. www.artonius.nl

Like deze challenge

Deze challenge heeft al 5 likes!