Anne

Anne Leupen (51) is hypermobiel en daardoor zit een standaard 9 tot 5 baan er voor haar niet in. Toch zit ze niet stil: ze maakt kostuums.

Ik laat me niet tegenhouden door mijn hypermobiliteit.

Dat Delft veel creatief talent kent, bleek toen we in gesprek gingen met Anne Leupen. Anne is hypermobiel en daardoor zit een standaard 9 tot 5 baan er voor haar niet in. Toch zit ze niet stil: ze maakt kostuums voor toneelstukken van scholen of instellingen als het Sint Joris Gasthuis. Zij vertelt: “Ik zie het maken van kostuums als mijn vrijwilligerswerk.”

Hypermobiel

Anne vertelt openhartig over haar hypermobiliteit. “Mijn gewrichtsbanden maken teveel collageen aan en daardoor verslappen ze. Het is een erfelijke aandoening.” Ondanks haar lichamelijke problemen is Anne vaak dagen bezig met naaien, knippen en plakken. “Het is natuurlijk een ontzettend slechte combinatie: hypermobiliteit en het maken van kostuums. Het maken van kostuums kan af en toe erg zwaar zijn. Soms heb ik dagen dat ik zes uur lang op mijn knieën heb zitten knippen en plakken. Dan moet ik de dag erna vrij nemen. Maar de producenten van de toneelstukken weten hoe het zit. Die geven mij meer dan een half jaar om de kostuums te maken, dus ik kan op tijd beginnen”, aldus Anne.

Creatief bezig zijn

Creatief bezig zijn is iets wat Anne het allerliefste doet. “Ik ben al mijn hele leven bezig met het verzamelen van kostuums, hoeden en pakken. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb het thuis liggen. Mijn man en ik zeggen altijd tegen elkaar: ‘We hebben geen kinderen, wij hebben spullen’. Uit elke kast die je opentrekt komen schoenen, stoffen en pauwenveren gerold.” Deze hobby is begonnen toen Anne nog jong was. “Vroeger zat ik in een rockbandje. Ik wilde graag een leren pakje hebben, dus sneed ik de achterkant uit banken en kocht ik drukkertjes. Zo knutselde ik dan een rokje in elkaar.”

Aanraden

Wat zou Anne willen aanraden aan iedereen die iets met muziek of kunst wil doen?  “Gewoon beginnen! Ik heb zelf ook dagen dat ik moeilijk op gang kom. Maar als ik dan toch ga zitten, komen de leuke ideeën vanzelf.” Ook wil de Delftse iedereen op het hart drukken dat het niet gelijk in één keer mooi hoeft te zijn. “Daag jezelf uit. Ik denk ook wel eens: ‘Dit gaat nooit lukken’. Maar als het dan toch lukt, ben ik extra trots op mezelf.” Verder heeft de ze nog een goede tip voor iedereen die zich in kunst wil verdiepen. “Laat je inspireren door de dingen om je heen. Zoek dat actief op: luister muziek, sla een boek open of kijk online een fashionshow.”

Laat je inspireren door de dingen om je heen.

Lees het volledige artikel via IndebuurtDelft.