Anouk

De Utrechtse Anouk van de Winkel (37) maakte een theatershow over haar vader die kanker kreeg.

Ik wil mensen aan het denken zetten.

Anouk is amateurkunstenaar en wij spraken haar over de liefde voor muziek en theater én haar eerste theatershow: Tumor Humor. Ze is in het dagelijks leven medisch adviseur bij een geneesmiddelenbedrijf, maar vult haar vrije uren het liefst met het maken van muziek en theater. Met name de liefde voor muziek zat er al jong in. Anouk vertelt: “Ik begon op mijn zevende met blokfluitles, heb jarenlang klarinet gespeeld bij een harmonieorkest, volgde tijdens mijn studententijd zangles en speel sinds drie jaar ook piano.”

‘Welk verhaal wil jij vertellen?’

“Theatermaken is relatief nieuw voor me: daar ben ik in mei 2019 mee begonnen”, vertelt Anouk. “Tijdens een singer-songwriter reis raakte ik in gesprek met een van de zangcoaches, Linda, die bezig was met een traject voor mensen die graag een theatershow willen maken, maar niet weten hoe ze dat moeten aanpakken. Het klonk heel leuk en toen zij me vroeg welk verhaal ik zou willen vertellen, wist ik het meteen.”

Een bijzonder persoonlijk verhaal

Welk verhaal ze in gedachten had? “Mijn vader is tien jaar geleden overleden aan een hersentumor”, vertelt Anouk. Wat haar opviel wanneer ze met haar vader in het ziekenhuis kwam: “Wanneer een naaste wordt gediagnosticeerd met een ernstige ziekte, komen er vaak veel moeilijke, medische termen voorbij. Hoe goed artsen het ook proberen uit te leggen: het blijft soms lastig te begrijpen.” Alsof het ontcijferen van die ‘medische mambo jambo’ nog niet moeilijk genoeg was, zorgden de ziekte en onzekerheid die dat meebracht ervoor dat het huilen Anouk vaak nader stond dan het lachen. “Jaren later heb ik het een plekje kunnen geven en kreeg ik de behoefte om hierover te schrijven. Nu wil ik mijn verhaal delen in een theatershow met zelfgeschreven liedjes: Tumor Humor.”

Mensen inspireren, laten lachen en aan het denken zetten

Anouk ziet muziek en theater als een enorme verrijking van haar leven. “Wat ik zo leuk vind, is dat het een manier is om mezelf op een creatieve manier te uiten. En het werkt ook heel ontspannend”, zegt ze. “Daarnaast vind ik het prachtig dat ik op deze manier mensen kan vermaken, inspireren en aan het denken kan zetten. Dat is voor mij misschien wel het ultieme doel.”

Wat ik zo leuk vind, is dat het een manier is om mezelf op een creatieve manier te uiten.

Lees het volledige artikel via IndebuurtUtrecht.