Daniël

Daniël zit in groep 7, zingt, speelt elektrische gitaar en rockt in zijn vrije tijd de sterren van de hemel.

“Het leuke aan een band is dat je moet reageren op de anderen. Als je samen speelt, dan voelt het compleet.”

Dat Apeldoorn veel creatief talent kent, bleek toen we in gesprek gingen met de Apeldoornse Daniël Baan (10). Daniël zit in groep 7, zingt, speelt elektrische gitaar en rockt in zijn vrije tijd de sterren van de hemel. Hij vertelt ons waarom iedereen kunst en muziek een kans moet geven. 

Gitaarles

Op zijn shirt staat met grote gele letters Nirvana, een van Daniëls lievelingsbands. “Ze hebben eigenlijk geen Nirvana-shirts in mijn maat,” vertelt hij. “Dus mijn tante heeft hem voor mij gemaakt.” De jonge muzikant komt uit een muzikaal gezin, maar ontdekte op zijn zevende een voorliefde voor rockmuziek. Op zijn achtste volgde hij zijn eerste elektrische gitaarles bij Markant. Inmiddels heeft hij voor zijn verjaardag ook een drumstel gekregen, speelt hij af en toe piano en staat zijn slaapkamer vol gitaren, versterkers, een drumstel en andere instrumenten.

“Hij oefent ongeveer twee uur per dag,” vertelt Daniëls moeder Peggy. “Dan worden we ’s ochtends wakker en is hij al aan het spelen.” Daniëls passie voor rockmuziek en de elektrische gitaar ontdekte hij op internet. “Ik keek video’s op YouTube en toen kwam ik de band Skillet tegen,” vertelt Daniël, terwijl hij zijn glimmend rode gitaar aansluit op de versterker. “Dat vond ik leuk. Daarna kwam ik meer bands tegen die ik leuk vond en toen wilde ik ook elektrische gitaar spelen.” Op een A4-tje heeft Daniël al zijn favoriete bands voor ons opgeschreven. Nirvana, Rise Against, Bush (“Dat is bos in het Engels”) Green Day, Pearl Jam en andere rockbands staan hoog op de lijst.

iktoon

Optreden

Je kent Daniël misschien van Show Apeldoorn, de theatervoorstelling waarin hij een kleine suppoost in veel te grote kleding speelde die een gitaar grijpt en About A Girl van Nirvana begint te spelen. Je hebt hem afgelopen Koningsdag nog kunnen zien rocken in het Beekpark. Maar misschien heb je hem door het vele publiek dat hij altijd trekt over het hoofd gezien.

‘Muziek helpt om je hoofd leeg te maken’

Wellicht zie je hem soms optreden met zijn band Qolors. “Daniël doet mee aan In The Band,” vertelt Peggy. Bij In The Band vormen verschillende beginnende muzikanten een band om samen naar een optreden toe te werken. “Door zijn specifieke muzieksmaak stond hij als negenjarige al met vijftienjarige jongens op het podium nummers van Nirvana te spelen. Hij is gewoon heel erg fanatiek. En muziek is echt een uitlaatklep voor hem.” Daniël: “Muziek helpt om je hoofd leeg te maken. Als je wil kun je op de drums heel hard slaan.”

Leren jas en hoedje

“Het leuke aan een band is dat je moet reageren op de anderen,” legt Daniël uit. “Als je samen speelt dan voelt het compleet.” Tijdens zijn optredens transformeert Daniël van tienjarige tot een jonge rocker, inclusief leren jasje, lange haren en zijn handelsmerk; een zwart-gouden hoedje. “Ik draag gewoon kleding die ik cool vind. In ieder geval bijna altijd mijn zwart-gouden hoed.” Op het moment dat de microfoon, de gitaar en de versterker zijn aangesloten stromen de eerste deuntjes uit Daniëls vingers. Als zijn vader ook een gitaar grijpt en mee gaat spelen ontstaat er in de kleine slaapkamer een spontane jamsessie die tien minuten duurt. Daniëls moeder en oudere broer kijken glimlachend toe.


Wat Daniël iedereen die iets met muziek of kunst zou willen doen aan zou raden? “Gewoon doen! Ten eerste omdat het heel erg leuk is.” Het is even stil. “En ten tweede omdat het gewoon heel erg leuk is. Als je begint met spelen zijn de eerste paar seconden altijd wel spannend, maar als je eenmaal bezig bent is het alleen nog maar leuk.”

* Dit artikel is verschenen op Indebuurt Apeldoorn