Emilie

Emilie (31) wil heel Rotterdam aan het borduren krijgen (misschien lukt dat op deze manier wel)

De uitdaging voor mij is om mensen te bereiken die het nog nooit hebben gedaan, want borduren is voor iedereen!

De Rotterdamse Emilie Wiersma is thuiskunstenaar. Ze heeft het borduren helemaal ontdekt, en wil het liefst de héle stad aan het ‘priegelen’ krijgen. Twee jaar geleden werd Emilie ziek. “Het begon met longontsteking, maar er bleven heel veel vermoeidheid en pijnklachten hangen. De nieuwe diagnose was fibromyalgie (een vorm van reuma, red.). In het begin was dat best even aanpassen en veel alleen thuiszitten. Na een paar weken sloeg de verveling verschrikkelijk toe. Ik had op Netflix alles gekeken wat ik wilde kijken. Dan ga je ook kijken wat je níet wil kijken en denk je: waar ben ik mee bezig? Door de vermoeidheid was lezen, wat ik altijd graag deed, ook een uitdaging. Zo ben ik gaan denken: wat vond ik vroeger eigenlijk leuk?”

Geïnspireerd dankzij het verlies van Feyenoord

“Toen Feyenoord de kampioenswedstrijd verloor van Excelsior, ging van het oude Shellgebouw de vlag naar beneden: ‘Sterker door Strijd’. Op dat moment voelde ik me echt doodziek, heel zwak en moe, en toen ik daarlangs fietste ontroerde het me gewoon. Ik moest wat met die spreuk: het borduren en overal ophangen, of aan vrienden geven.”

Het Betere Handwerk

In eerste instantie dacht ik: o god, ga ik nou echt borduren? Maar ik vond het leuk, en merkte ook hoe fijn het was dat eindelijk iets lukte. Dat ik iets kon afmaken. Dat gaf me veel voldoening. Ik dacht dat andere mensen daar ook wel wat aan zouden kunnen hebben en wilde daar iets mee. Toen de coronacrisis begon, vond ik dat het moment om ermee te starten. Omdat mensen nu ervaren wat ik twee jaar geleden al deed. Dat je weken alleen thuis zit en niet de deur uitkomt. Daarom ben ik borduurpakketjes gaan ontwikkelen, onder de naam ‘Het Betere Handwerk’. Een grapje om het stoffige imago, met een knipoog, een beetje weg te vagen. Ik dacht aan het motto van Pippi Langkous: ‘Ik heb dit nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’.”

Foto: Instagram Het Betere Handwerk

Vrouwen met tranen in hun ogen

“De uitdaging voor mij is om mensen te bereiken die het nog nooit hebben gedaan, want borduren is voor iedereen!” Volgens Emilie kan borduren veel mensen helpen. “Het werkt ook een beetje mindfull. Ik vind het heel moeilijk om stil te zitten. Met borduren zit je stil, maar je doet wel wat. Het is rustgevend, maar je mag nog steeds iets doen. Ik denk dat mensen die gestrest zijn het een kans zouden moeten geven. En mensen die veel alleen zitten, of dat nou door de coronacrisis is of omdat ze chronisch ziek zijn. Als voor een langere tijd weinig lukt en je even iets probeert dat wél lukt, dan word je daar zelfverzekerder van. Al gaat het maar om iets als een borduurwerkje, maar dan is je dan wél even gelukt! Ik vind ook dat mannen het een kans moeten geven. Volgens mij zouden heel veel vrouwen met tranen in hun ogen staan als hun man zoiets in elkaar heeft gepriegeld.”

In eerste instantie dacht ik: o god, ga ik nou echt borduren?

Lees het volledige artikel via IndebuurtRotterdam.