Irene

Beeldhouwster Irene Verkuijl (53) vindt het heerlijk om creatief bezig te zijn. Beeldhouwen heeft voor haar een soort meditatieve werking.

Van samen kunst maken krijg ik energie.

Cursus beeldhouwen

Irene Verkuijl is evenementenbegeleider bij de Stadsschouwburg en de Vereeniging. In haar vrije tijd doet ze aan beeldhouwen. “Ik wilde naast mijn werk creatief bezig zijn. Bij de Lindenberg heb ik een aantal cursussen gevolgd, maar ik verloor na een tijd steeds mijn aandacht. Zo’n 15 jaar geleden besloot ik om eens een cursus beeldhouwen te proberen. Het verveelt nog steeds niet.”

Gehak en gebeitel

Door de coronacrisis werd de cursus beeldhouwen die Irene volgde, gepauzeerd. “Dat vond ik heel jammer. Omdat ik de buren nu steeds lastig moet vallen met mijn gehak en gebeitel, maar ook omdat ik het sociale aspect van kunst maken in een groep erg mis. Daarom heb ik me aangesloten bij de Beelhouwvereniging Pita. We houden ons aan de regels van het RIVM, maar je kunt er wel 24 uur per dag terecht om samen met anderen te werken.”

‘Je krijgt er energie van’

Voor Irene is beeldhouwen heel rustgevend. “Het werkt bijna meditatief. Je bent met niets anders bezig, het is heel goed voor je geest en ook heel fijn om fysiek bezig te zijn. Het samen zijn met andere kunstenaars en het verbinden vind ik net zo leuk als het kunst maken zelf. Je krijgt er energie van als mensen jouw creatie mooi vinden. En dat is denk ik het belangrijkste aan bezig zijn met kunst: energie krijgen van waar je mee bezig bent.”

Lees het volledige artikel via IndebuurtNijmegen.