Ivo

Ivo schrijft gedichten, schildert, maakt uit niets iets of doet aan street art.

Ik ben supergrappig”, zegt Ivo met een knipoog. “Ik breng graag iets teweeg bij andere mensen en als ik ze aan het denken kan zetten met mijn kunst, dan is het geslaagd.

De Amersfoortse Ivo Tilanus is al zijn hele leven met kunst bezig in welke vorm dan ook. Hij heeft wisselende periode waarin hij gedichten schrijft, schildert, uit niets iets maken of aan street art doet. Ooit begon hij aan de Pabo maar maakte deze opleiding niet af, ging in dienst en studeerde fysiotherapie. Na een studie rechten is hij uiteindelijk terecht gekomen als jurist binnen de jeugdzorg. “Ik vind mijn werk leuk, maar als het mogelijk zou zijn om van de kunsten te leven, zal ik er geen moment over twijfelen om mijn baan op te zeggen.”

Verzamelen

“Ik verzamel materialen overal vandaan, van de kringloopwinkel of ik ga naar de sloop en haal onderdelen uit de apparaten die daar te vinden zijn. Het fijnst is als deze materialen goed in het zicht liggen, mijn huiskamer is daardoor gezellig en levendig. Het is niet zo gemakkelijk om met mij samen te wonen”, zegt hij met een lach. Er wordt ook wel aangegeven dat bij hem thuis er altijd wel iets te bewonderen valt.

Veelzijdig

“Ooit startte ik met het schrijven van gedichten, ik heb deze gedichten ook uitgegeven in een boek: Leer mij mensen kennen heet het. In mijn korte gedichtjes zit vaak een gevoelige of grappige ondertoon. Of iets wat mensen aan het nadenken zet. Ik daag mensen graag uit, geef ze iets om over na te denken.” Ivo heeft ook aan tekenkunst gedaan, maakte korte strips. Vooral aan het begin van de coronaperiode, toen was er veel tijd over.

Uit de kom!

“Het prijswinnende kunstwerk ‘Uit de kom!’ is een beeldend verhaal over hoe we eindelijk de vrijheid vinden, door uit onze ‘kom’ te springen en te zweven in vrijheid en de bedreigingen van deze tijd in veiligheid te aanschouwen. Zowel de kat als de vis bevinden zich niet in hun natuurlijke omgeving en buiten hun comfortzone, ze voelen zich hier niet senang bij. Misschien ook een beetje hoe ik mijzelf voelde tijdens de lockdown vorig jaar.”

Inspiratie

“Geïnspireerd raak ik door alle dingen om mij heen. Ik zoek van alles bij elkaar wat eigenlijk niets meer waard is. Je begint met niks en het wordt iets wat een emotie teweeg brengt. Dat vind ik mooi. Uit de kom! Is dan ook gemaakt van allerlei afval en kringloopmateriaal.”

De creativiteit en liefde voor kunst is ook overgedragen aan zijn zoon van 17, samen hebben ze een passie voor Street art en stencil kunst. “Een beetje zoals Banksy.” De moeite waard om te bekijken. Ivo’s huidige project is een kunstwerk maken van gesmolten plastic. “Gewoon smelten met een crème brûlée-brander, dat werkt prima. Kunst creëren is dus helemaal niet zo moeilijk. Verzamelen en gewoon doen.”

Fotografie: Marcel de Bont