Kiki

Kiki (16) uit Zwolle kroop uit haar schulp op het toneel.

Ik was vroeger heel verlegen.

Door corona staan Kiki en haar medespelers van theatergezelschap Linea Rekta de komende tijd niet op de bühne. De Zwolse mist vooral het contact met haar medespelers, die echt als familie aanvoelen. ”Als je toneel speelt, moet je jezelf echt durven openstellen. Het kan heel intens zijn om uit je comfortzone te stappen. Maar juist omdat je het als groep doet, kom je dichter bij elkaar.”

Verlegen

De passie voor toneel werd ongeveer vijf jaar geleden aangewakkerd na een voorstelling van The Young Ones. ”Ik vond het zo vet, dat wilde ik ook!” Na haar auditie was ze niet meer weg te slaan van het toneel. Toen theatergroep The Young Ones stopte, ging ze verder bij Linea Rekta.

Het toneelspelen heeft haar veranderd. ”Ik was vroeger heel verlegen. Maar hoe vaker je op de planken staat, hoe gemakkelijker het wordt. Je werkt samen ergens naartoe, dat schept een band. Ik maak nu veel gemakkelijker contact met anderen. Door toneelspelen ben ik echt uit mijn schulp gekropen!”

Ontwikkeling

Inmiddels heeft Kiki meegewerkt aan twaalf voorstellingen en denkt ze erover om na het VWO naar de toneelschool te gaan. ”Het zou leuk zijn, maar de selectie is best streng. Wat er ook gebeurt, toneelspelen blijf ik doen!”

Kiki zou iedereen aanraden zijn of haar creatieve kant te ontwikkelen. ”Door het acteren ben ik heel anders gaan kijken naar de wereld om mij heen. Ik denk dat ik maatschappelijk en sociaal veel meer betrokken ben geworden. Omdat onze voorstellingen altijd gaan over de wereld om ons heen, kom ik veel in aanraking met wat er speelt. Als je niet weet wat voor problemen onze maatschappij heeft, snap je de lading niet en kun je de emotie in de voorstelling ook niet goed overbrengen. Sinds ik toneel speel ben ik me meer gaan verdiepen in maatschappelijke problemen en heb ik geleerd hoe belangrijk het is om je uit te spreken. Zo ben ik met mijn medespelers een aantal keer naar een klimaatstaking gegaan.”

Door het acteren ben ik heel anders gaan kijken naar de wereld om mij heen.

Lees het volledige artikel via IndebuurtZwolle.