Maarten
Een carrière switch gaf een boost aan de creativiteit van Maarten. Nu presenteert hij zichzelf dagelijks met stories op Instagram.
Een carrière switch gaf een boost aan de creativiteit van Maarten. Nu presenteert hij zichzelf dagelijks met stories op Instagram.
Er is een manier om van je gêne af te komen: gewoon beginnen!
"Toen afgelopen voorjaar duidelijk werd dat ieders vakantieplannen in de war geschopt zouden worden, ben ik me hardop gaan afvragen wat je nou precies overhoudt aan een vakantie, behalve de foto’s. Dat zijn herinneringen. En die vakantieherinneringen heb ik opgenomen in een reeks podcasts.
Mijn vrienden reageerden enthousiast. Het verhaal ‘Sandokan en de 20 Friezen’ is een aflevering uit de serie over Vlieland. Onze jeugdvriend Soeris is de held in dit verhaal. Helaas is hij al weer een tijdje geleden overleden, maar tijdens verjaardagen en feestjes komt Soeris altijd weer ter sprake. Het mooie is dat iedereen zich wel herkent in een allereerste vakantie zonder ouders.
Al eerder had ik een reeks podcasts opgenomen: voor mijn cursus rookstopbuddy.nl. Toen werkte ik nog in de zorg, in een verslavingskliniek. Patiënten kwamen met een alcoholverslaving binnen en gingen er als rookverslaafde weer uit. Best raar eigenlijk. Personeel moest stiekem roken, want het mocht niet zichtbaar zijn voor de patiënten. Op een gegeven moment was ik zo klaar met mijn eigen rookverslaving, dat ik radicaal ben gestopt. Omdat ik ook anderen wilde helpen met stoppen, maakte ik een audiocursus: 21 dagen lang ontvangen abonnees dagelijks een bemoedigend
verhaal.
Van het geld dat ik in dat jaar bespaarde kon mijn hele gezin, we hebben vier kinderen, in een grote gehuurde auto op zomervakantie naar Spanje. Maar eenmaal in Spanje, bij een prachtige zonsondergang, realiseerden we ons dat we voor hetzelfde gevoel net zo goed op Vlieland hadden kunnen zitten! En bovendien een stuk minder ver. Vlieland kenden we goed, onder meer van onze jeugdvakanties. Kortom, het jaar erna kochten we van het bespaarde rook-geld een grote tent met alles erop en eraan en huurden we een seizoensplaats op ons waddeneiland.
In de 25 jaren dat ik in de zorg werkte, kreeg ik steeds vaker te maken met nare gebeurtenissen. Na weer een ernstige, persoonlijke bedreiging, dit keer niet van een cliënt, bleek mijn potje empathie inmiddels tot op de bodem toe leeg geschraapt. Daarom besloot ik begin 2020, in goed overleg, uit de zorg te stappen. Dat het mij eerder was gelukt om te stoppen met roken, gaf me veel zelfvertrouwen dit aan te kunnen. De verandering gaf een boost aan mijn creativiteit. Bij mijn allereerste opnamen had ik best last van negatief-kritische gedachten, gêne en onzekerheid. Maar na alle zelfhulpboeken uit de bieb te hebben gelezen, wist ik dat er maar één manier was om daarvan af te komen: op jezelf vertrouwen en beginnen.
Om beter te worden in wat ik doe verdiep ik me in storytelling. Een andere uitdaging was leren om bondiger te spreken. Ik kan nogal lang van stof zijn, ha, ha! Daarvoor ging ik op les bij een oud-journalist. Nu presenteer ik mezelf dagelijks op Instagram met mijn 15 seconden stories. Ook is het belangrijk om feedback te vragen aan je netwerk. Doe dit vooral bij degenen die iets verder van je afstaan, dat levert het meest eerlijke commentaar op. Je geliefden zijn vaak toch voorzichtiger.
Samen met een vriendin werk ik op dit moment aan een podcast over de sociale impact van ondernemen. Ook ben ik bezig met een audiocursus over uitstelgedrag. Ik heb echt nog handen vol ideeën!”
www.demobielehuiskamer.nl
www.rookstopbuddy.nl
Fotografie: Sanne Donders