Marcio

Eindhovenaar Marcio (30) kwam 17 jaar geleden vanuit Angola naar Nederland. Hij speelt toneel en heeft een eigen kledinglijn.

"Gelukkig kan ik mijn talent als uitlaatklep gebruiken. Vrijheid zit in je hoofd. Daar kan niemand je kwetsen."

Eindhoven kent veel creatief talent, zoals Marcio (30). Hij kwam 17 jaar geleden vanuit Angola naar Nederland, maar heeft nog altijd geen status. Toch is bij de pakken neerzitten niks voor hem. Hij speelt toneel en heeft zijn eigen kledinglijn. “Sommige mensen gaan in therapie. Ik verwerk door het creëren van mooie dingen.”

Marcio had altijd al een passie voor acteren en presenteren. Hij staat graag in het middelpunt van de belangstelling en is niet op zijn mondje gevallen. Toen hij vanuit de Gemeente Eindhoven een paar jaar geleden werd benaderd om mee te doen aan een toneelstuk voor, over en dóór nieuwkomers in Eindhoven, moest hij dit gaan doen. “Ik voel me thuis op het toneel”, zegt hij.

Hulp

Hij acteert regelmatig en ontwerpt daarnaast dames- en herenkleding. Momenteel heeft hij naailes en werkt aan een modeshow die binnenkort in de Jongerenhuiskamer in Eindhoven zal worden gehouden. “Gelukkig heb ik een goede lerares die me veel uit handen neemt. Anders ben ik een maand bezig met een rits. Iedereen heeft zijn kwaliteiten en die van mij liggen toch echt bij het ontwerpen.”

Tekst loopt door onder de foto

Iktoon
Marcio tijdens de repetities. Foto: Marcio

Blij mens

Marcio heeft geen gemakkelijk leven. Hij mag hier officieel helemaal niet zijn, maar in Angola heeft hij na al die jaren ook niks meer. Toch is hij een blij mens. “Ik realiseer me dat ik bezig moet blijven, om niet in verkeerde situaties terecht te komen, maar ik ben echt niet continu bezig met mijn problemen. Gelukkig kan ik mijn talent als uitlaatklep gebruiken. Vrijheid zit in je hoofd. Daar kan niemand je kwetsen. Heerlijk!”

Verschuilen

Marcio speelt regelmatig in voorstellingen over verhalen die waargebeurd zijn. “Soms speel ik mezelf en deel ik mijn verhaal met het publiek”, zegt hij. “Dat is soms moeilijk, maar als acteur kun je je toch een beetje verschuilen achter je rol.” Zijn droom? Ik ben momenteel met een script bezig. Het liefst wil ik dat uitwerken tot een toneelstuk waarin ik zelf speel en waarvoor ik de kleding ontwerp.”

Iktoon
Marcio tijdens een voorstelling Foto: Marcio

* Dit artikel is verschenen op Indebuurt Eindhoven