Mike

KAPOT! is een band met vier 50+ -mannen met grijze koppen die een hoop lawaai maken en veel plezier hebben. Het is meer dan muziek, het is een herboren vriendschap.

Wees trots op wat je maakt!

KAPOT! is een overblijfsel van de jaren ’80 punkbandjes The Cylons en Mutilated Bones, Vanaf ons twaalfde jaar maken we muziek, toen vooral new wave, punk, metal en grind core. De een ging wat proberen op een gitaar en de ander op drums. Al doende leerden we samen spelen.

Nu zijn we vier 50+ -mannen met grijze koppen die een hoop lawaai maken en veel plezier hebben. Hobbymuzikanten zijn we, met een baan ernaast. Het is meer dan muziek, het is een herboren vriendschap. We hoeven niet zo nodig meer wereldberoemd te worden.

Paarse pakken

We houden van losse en humoristische podiumacts. Connectie met het publiek is voor ons belangrijk. In elke type zaal duiken we het publiek in. Zo ontstaat er regelmatig een stevige mosh-pit. Van al onze optredens maken we graag een feestje. Alleen onze outfits zijn veranderd: van zwarte kleding in de jaren tachtig, naar kleurrijke, opvallende paarse pakken. We zetten ons zelf wel voor gek, dan hoeft een ander dit niet te doen.

Hobbyband

Begin dit jaar had KAPOT! net een nieuw album gemaakt en onze toer-agenda was goed gevuld. Maar ja, het liep anders. Het was natuurlijk even flink balen dat alles stil kwam te liggen. Maar wij zijn een hobbyband en allemaal hebben we werk ernaast. Dus het niet-optreden was maar een klein smetje in vergelijking met wat er wereldwijd gaande is.

Omdat “exposure” voor de band en ons nieuwe album toch belangrijk is, besloot ik een videoclip te maken bij één van onze nummers. We willen zichtbaar blijven. Zelf ben ik licht- en decorontwerper en werk met twee maten in opdracht voor theaters en tv. Toen in het voorjaar veel stil kwam te liggen, kon ik mijn creativiteit en tijd inzetten voor clips van de band.

Headbangende kippetjes

Op ‘de gewone manier’ een clip opnemen, was niet mogelijk. We konden immers niet live bij elkaar zijn. Daarom ging ik bewust op zoek naar wat wél kon. Zo heb ik beeldmateriaal van recente optredens gebruikt voor deze clip. De headbangende kippetjes knipte en plakte ik aan elkaar met behulp van Photoshop. Bij elk liedje zoek ik een verhaaltje en een vorm die bij ons past: vrolijk en met een knipoog.

Filmpjes heb ik leren maken door ‘trial and error’. Internet is echt één groot cursuspakket. Zo leerde ik hoe je bijvoorbeeld stopmotion-filmpjes maakt. Nu ben ik bezig met clips voor de nummers van ons nieuwe album. Die plaatsen we steeds op onze Facebook-pagina. Ook al verdienen we er helemaal niets aan, we houden op die manier toch contact met ons publiek. Iedereen mag genieten van onze muziek en onze optredens!”

Hink-stap-sprong

Mijn belangrijkste tip voor andere amateurkunstenaars is: doe wat je hart je ingeeft. Trek je niets van anderen aan. Ook als je misschien een bepaalde techniek of vaardigheid nog niet helemaal beheerst. Ga er hink-stap-sprong doorheen en geef er je eigen draai aan. Zo raak je je eigen identiteit niet kwijt. Tot slot: wees trots op wat je maakt!”

Volg KAPOT! via: https://www.facebook.com/KAPOTpunkmetal/

Fotografie: Sanne Donders