Ruud

De gepensioneerde Ruud van der Vliet (73) zingt in een koor en is bassist.

Muziek voegt zoveel toe aan mijn leven.

“Op een dag kwam mijn zoon thuis met een kapotte basgitaar”, vertelt Ruud.”Hij vroeg of ik hem kon repareren. Ik ben elektrotechnicus, dus ik had ‘m al snel weer aan de praat. Vervolgens begon ik erop te spelen. Ik was verkocht en ging lessen volgen bij Rinus Raaijmakers, een bekende Brabantse bassist. Die heeft mij de kneepjes van het vak geleerd, want voor een amateur schijn ik best aardig te spelen.”

Leuke club mensen

Voor Ruud, gepensioneerd docent elektrotechniek aan de TU/e, is muziek een belangrijk onderdeel van zijn leven. “Ik was er altijd al dol op, maar sinds ik er zelf mijn creatieve ei in kwijt kan is dat alleen maar méér geworden. In 2002 zocht popkoor The Soundbytes een sopraan. Mijn vrouw meldde zich aan en toen ze ook een tenor zochten, haalde ze mij er ook bij. Inmiddels ben ik al een tijdje voorzitter van deze hele leuke club mensen.”

Aanvulling op je leven

“Muziek voegt zoveel toe aan je leven”, zegt Ruud. “Sociale contacten natuurlijk, want naast het koor heb ik ook in verschillende bands van het Centrum voor de Kunsten (CKE) gespeeld als basgitarist. Maar muziek doet ook iets met je gemoed. Je kunt er vrolijk of weemoedig van worden. Zo hebben we met Soundbytes een aantal keer opgetreden voor verstandelijk gehandicapten. Als je ziet hoe mensen reageren: hartverwarmend. Ze gaan spontaan meezingen en zeker als ze de melodie herkennen. Je krijgt er zoveel voor terug. Dat maakt me blij.”

Lees het volledige artikel via IndebuurtEindhoven.