Torre en Raven

Jonge modeontwerpers Torre en Raven adviseren: “Gebruik afval uit huis en de garage!”

Torre en Raven zijn een broer en zus van zes en negen jaar uit Clinge, Zeeland. Zij werden in 2020 Beste Amateurkunstenaars van Zeeland met hun Trash Art Zomerslippers! Volgens de jury van iktoon zijn zij de Nederlands nieuwe modesensatie van 2020. Jurylid Thijs Boontjes: Ik zou hier heel snel een patent of copyright op aanvragen, want dit wil ieder groot modehuis in zn collectie. Ze zien er echt te gek uit en zijn dus ook nog eens hyperverantwoord. Beter kan niet.

In de zomer van 2020 maakten Raven en Torre (toen nog 8 en 5 jaar) geweldige slippers van restafval. Voor ieder een eigen paar. Torre: Het zijn zomerslippers. Maar we passen ze niet meer. Ze zijn te kort geworden!Beiden houden hun slippers voor de camera van het videoscherm omhoog.

Torre: De onderkanten van de slippers zijn gemaakt van opgerolde oude kranten. Op de mijne zit plastic. Het blijken vrolijk gekleurde delen van arm-zwembandjes. Bovenop is nog de opblaastuit zichtbaar, wat voor een grappig effect zorgt.

Torre: En aan de zijkanten zit een soort .”  Mamma Tamara: Isolatiefolie. Zo blijven ze lekker warm.Torre: Dat hebben we in de garage gevonden.Raven: Die van mij zijn anders versierd. Het is zwart rubber en aan de zijkant plastic wat van het huis was. Bouwafval.

Fotografie: Sanne Donders

Kranten oprollen

Raven: Wij knutselen graag iets van afval.Torre: Dit was uit een Japans boekje en daar kwamen we op het idee.

Raven: Eerst gingen we de kranten oprollen, tot het de maat was van onze voet. En dan gingen we het versieren met afval. Met heel veel lijm.” 

Mama Tamara: En veel spierkracht. Weten jullie dat nog?Raven en Torre: Jaaa!!!Mamma Tamara: Voordat die rollen aan elkaar bleven plakken.. mijn god, wat een kracht kostte dat.Raven: We kregen echt heel veel kramp in onze handen!

Oma

Raven en Torre hebben goeie tips voor andere ontwerpers. Raven: Je hebt veel kranten nodig.Torre: Superveel kranten!Hoe kwamen zij aan al die kranten? Tegelijk: Van onze oma!Torre: Oma leest super vaak kranten. En als ze die uit heeft, mogen wij die lenen.” 

Snollebollekes

Weten Raven en Torre nog hoe ze zich voelden toen ze hoorden dat ze hadden gewonnen? Raven: We waren zó blij! We mochten chips en limonade.Torre: En we zetten muziek op van de Snollebollekes!Raven: We dansten in het rond.Torre: En ik had een koprol gedaan!Mamma Tamara: We deden een polonaise. Het dak ging er echt af!Torre op geruststellende toon: We hebben gelukkig wel een stevig huis.

Tot slot geven ze een belangrijk advies: Raven: Kijk wat er in huis is.Torre: En kijk in de garage.