Waseem

Waseem Alkhadraa (23) vluchtte op zijn zestiende naar Nederland en kwam in Apeldoorn terecht. Zijn passie voor beatboxen hielp hem aarden in een nieuw land.

De eerste twee, drie jaar durfde ik mensen om me heen niet goed te vertellen wat ik deed. Ik was bang dat ze het raar zouden vinden.

Waseem is 14 jaar en woont in zijn geboorteland Syrië als hij tijdens een uitzending van ‘Arab’s got talent’ voor het eerst een beatboxer aan het werk ziet. “Dat wilde ik ook,” vertelt Waseem. “Twee geluiden tegelijkertijd maken, ik wist niet dat zoiets bestond. Toen heb ik het mezelf aangeleerd door naar YouTube-filmpjes te kijken.”

Waseem oefent thuis, in de badkamer en op het toilet. “Want daar heb je de beste akoestiek. Mijn ouders vonden het een beetje gek, maar zeiden er niets van. In Syrië waren toen maar vier bekende beatboxers, het was echt niet iets bekends. De eerste twee, drie jaar durfde ik mensen om me heen niet goed te vertellen wat ik deed. Ik was bang dat ze het raar zouden vinden.”

Beatboxles

Als Waseem in 2016 met zijn familie naar Nederland vlucht en in Apeldoorn terecht komt, helpt zijn passie voor muziek en beatboxen hem aarden in een nieuw land. Hij ontmoet de Syrische Mo uit Groningen, die zijn passie deelt. Samen vormen ze een duo dat vorig jaar zelfs meedeed aan het Nederlands kampioenschap beatboxen.

Waseem, inmiddels student Communicatie en Multimedia Design in Utrecht, geeft daarnaast soms beatboxles op basisscholen en festivals. “Het is superleuk om te doen. Ik heb ontdekt dat ik lesgeven eigenlijk nog leuker vind dan zelf meedoen aan wedstrijden. Kinderen leren het heel snel, alsof ze een taal leren.”

Ik zou eigenlijk heel graag een beatboxschool openen. Die is er namelijk nog niet.

Lees het volledige artikel via IndebuurtApeldoorn.