De Beste Amateurkunstenaar van Nederland

Nu de terrassen, bioscopen en podia hun deuren weer openen, kijken we ook reikhalzend uit naar de zomer. Hoe gaan we samen deze unieke zomer (met 1,5 meter afstand) optimaal vieren? Vanuit een strandstoeltje een zandkasteel maken? Buiten gitaar spelen bij een knapperend vuurtje? Of sieraden maken op een picknickkleedje onder het genot van een verkoelend drankje? Zouden we toch weer samen live kunnen zingen? Op welke creatieve manier vier jij de zomer?

Het thema van iktoon dit jaar is: Maak de Zomer! Tijdens deze vijfde editie van de Maand van Amateurkunst dagen we iedereen uit zijn zomerse gevoel uit te drukken in creativiteit. Zing, dans, speel, schrijf, rap, acteer, film, teken of schilder mee. Door deelname maak je kans om de Beste Amateurkunstenaar van Nederland te worden.

Hoe doe je mee?

Een choreografie voor een swingende zonnedans, ode aan zwoele zomeravonden, aanstekelijk roadtrip-lied, korte voorstelling over vakantieliefde of stilleven van je favoriete vakantiebestemming. Alle creatieve uitingen zijn welkom. En iedereen kan meedoen. Alleen en als groep. Amateurs en professionals.

Deelnemen is heel eenvoudig: 
1. Upload op de website van iktoon een foto of korte video van jouw unieke zomergevoel. 
2. Deel dit op social media met #iktoon #<deprovinciewaarjewoont> #maakdezomer.

Uitreiking

Deelnemen kan van 1 juni tot en met 23 juni. Op 30 juni wordt de Beste Amateurkunstenaar van Nederland gekozen per provincie. Iedere provincie kent één winnaar beslist door een deskundige jury. De jury bestaat in ieder geval uit: muzikant Thijs Boontjes, breakdancer Redo en presentatrice Mandy Woelkens. Ook reiken we een Eervolle Vermelding uit aan de inzending met de meeste publieksstemmen. Bekendmaking gaat via Instagram en Facebook.

Prijs

De winnaars ontvangen de titel Beste Amateurkunstenaar van Nederland, een professioneel portret van een fotograaf en een interview. En wanneer de omstandigheden het toelaten organiseren we een pop-up expositie op een centrale plek in Nederland met de Beste Amateurkunstenaars 2020.

Criteria

Voor het beoordelen van de inzendingen hanteert de jury drie criteria: vertaling thema, creativiteit, verhaal.

 • Vertaling thema: Maak de zomer! Ondanks de omstandigheden zullen we met elkaar van de zonnige periode genieten, hem ervaren, zien, horen, voelen en vooral vieren! Met creativiteit maken we een feestje van deze unieke zomer. Toon jouw unieke zomergevoel.
 • Creativiteit: Alles mag en alles kan. Maak daar gebruik van! Zoek naar voorwerpen in huis als muziekinstrument of decor, ontdek je inspiratie digitaal of onderzoek hoe je op 1,5 meter afstand samen deze unieke zomer kunt vieren.
 • Verhaal: Kunst en cultuur bieden geen zekerheid, maar wel een beetje hoop, verlichting en plezier. En dat kunnen we goed gebruiken in deze periode. Een blik op beterschap, op vooruitgang, op fysieke hereniging met onze geliefden, op vrijheid en op een levendige zomer. Wat biedt creativiteit jou? Juist nu, in deze uniek zomer. Deel je verhaal met ons.

Spelregels

 • Iedereen kan en mag meedoen. Alleen en als groep. Amateurs en professionals.
 • Upload hier een foto of korte video (max. 3 minuten) van jouw unieke zomergevoel. Vertel hierbij kort over jouw keuze.
 • Deel je kunsten op Facebook en/of Instagram met #iktoon #<deprovinciewaarjewoont> #maakdezomer. Iktoon deelt jouw inzending op Instagram en Facebook en slaat die op als highlight per provincie.
 • Geen social media? Geen zorgen, de jury beoordeelt de inzendingen die zijn geüpload via iktoon.nl
 • Deelnemen kan van 1 juni tot en met 23 juni.
 • Op dinsdag 30 juni worden de Beste Amateurkunstenaars van Nederland bekend gemaakt via Instagram en Facebook, nieuwsbrief en iktoon.nl.
 • Een jury beslist over winnaar per provincie.
 • Inzendingen worden door de jury beoordeeld op vertaling thema, creativiteit en verhaal.
 • De winnaars ontvangen de titel Beste Amateurkunstenaar van , een professioneel portret van een fotograaf en een interview op de website.
 • De Eervolle Vermelding gaat naar de inzending met de meeste publieksstemmen. Tot 30 juni kan publiek kan publiek op jou stemmen met een hartje via de website (stemmen kan vanaf 1 juni).

Over de Beste Amateurkunstenaar van Nederland

Met de nieuwe jaarlijkse wedstrijd daagt iktoon iedereen in Nederland uit om creatief aan de slag te gaan en te tonen wat ze in huis hebben. Elk jaar heeft een ander thema. Met dit keer ‘Maak de zomer’.