Passie is een vlam die moet blijven branden. Als je dingen zonder passie doet, houd je het niet lang vol.

“Dat mijn winnende ‘lekker likken’ shirts een raakvlak hebben met ijs, met eten, komt omdat bakken en koken een ándere hobby van mij is. Ook al heb ik nu minder tijd om te bakken: koken blijft wel iets wat ik graag doe.

Het woord ‘likken’ heb ik gekozen vanwege de ondeugende associaties. ‘Lege’ illustraties, vind ik maar niks. Juist de combinatie van een eenvoudige afbeelding met een tekstje of woordspeling, maakt het geheel een stuk spannender.

Vroeger

Vroeger was ik een onzeker meisje. Op de basisschool werd ik gepest en ook op het voortgezet onderwijs was ik een buitenbeentje. Pas enkele jaren geleden heb ik geleerd om mijn mond open te trekken. Níemand weet wat jij denkt. En mensen om je heen kunnen je niet keer op keer dingen blijven aanreiken: je moet zélf aan de slag. Afgelopen zomer behaalde ik mijn mbo-diploma mediavormgeving. Mijn start bij het Sint Lucas in Boxtel, vier jaar geleden, was een nieuw begin. Ik leerde veel meer zelf te doen. Ook ontdekte ik wie mijn echte vrienden waren, kreeg er nieuwe vrienden bij en kwam steviger in mijn schoenen te staan.

Ontwerpen

Zo ontdekte ik dat het niet belangrijk is wat anderen van mij vinden. Maar wel dat je je eigen passie moet zoeken en vooral gaan doen wat je blij maakt. Na schooltijd en in de weekenden was ik altijd aan het tekenen en ontwerpen. Hoewel we op school wel de basis leerden, ontdekte ik in mijn vrije tijd wat voor leuks je nog méér kunt doen met programma’s als Illustrator en Photoshop, zoals vector tekenen. Zo creëerde en visualiseerde ik de ‘lekker likken’ ontwerpen voor shirts. In eerste instantie dus gewoon voor mijn portfolio.

Een aantal jaren geleden had ik al een shirt-ontwerpwedstrijd van Tomorrowland gewonnen. Heel gaaf, want ik won toegangskaartjes voor dit festival: een van mijn grootste dromen kwam uit! Voor IKTOON vond ik mijn ‘Lekker Likken’-ontwerpen heel goed passen. Het thema slaat aan. Ook vrienden willen ze dragen en daarom heb ik nu echte shirts laten maken. Mede dankzij alle publiciteit wil een winkel ze misschien gaan verkopen. Ze willen mij een podium aanbieden, daarover zijn we nog in overleg. En er staan nog wat ideeën in de kinderschoenen.

Blijven doen

Nu ben ik bezig in mijn eerste jaar Foodinnovation, een hbo-opleiding op de HAS in Venlo. In mijn studie wil ik me geleidelijk aan meer focussen op de creatieve kanten, bijvoorbeeld op vormgeving van verpakkingen, op branding of op logo-design van nieuwe merken. Maar dat komt pas in het derde en vierde jaar.

Voor mij is het echt van levensbelang om mijn passie ook in deze, niet per definitie creatieve, studie vast te houden. Gelukkig heb ik met de HAS kunnen afspreken dat ik bij sommige opdrachten een flinke creatieve verdieping mag maken. Méér dan nodig is.

Passie is een vlam die moet blijven branden. Als je dingen zonder passie doet, houd je het niet lang vol. Daarom probeer ik in alles wat ik doe een link te leggen met mijn creatieve kant.

Dit is iets wat ik anderen wil meegeven. Als je een passie hebt gevonden, houd die dan vast! Doe je creatieve dingen desnoods ‘erbij’, maar blijf het wel gewoon doen.”

Fotografie: Sanne Donders