Grootste Dans- en Showorkest van Nederland

Op maandag 1 juni organiseren we samen met singer-songwriter Thijs Boontjes het Grootste Dans- en Showorkest dat Nederland ooit heeft gekend. En jij kan meedoen! Gewoon vanuit huis. Zing, dans, speel, schrijf, rap, acteer, film, teken, schilder mee. Luid deze unieke zomer feestelijk in, samen met ons en de zes miljoen andere amateurkunstenaars die Nederland telt. Alle creatieve uitingen zijn welkom. En iedereen kan mee doen. Ook als groep!

Deelnemen is eenvoudig en gratis. Iedereen kan zich aanmelden voor het orkest. Op maandag 1 juni treden we samen op voor heel het land via Zoom én livestream.

Alles wat ik kan

Thijs Boontjes schreef speciaal voor de vijfde editie van iktoon het lied ‘Alles wat ik kan’.

Videoclip is geproduceerd door rubenpaulruben met dank aan alle (amateur)kunstenaars die hebben meegewerkt

Online Dans- en Show Masterclasses (of huisfeestjes)

Volg onderstaande simpele stappen om deel te nemen aan het Grootste Dans- en Showorkest van Nederland.

Stap 1

Inschrijven

Schrijf je in op eventbrite.nl voor het evenement.

Stap 2

Download Zoom

Als je een desktop of laptop gebruikt, download hier gratis ‘Zoom-cliënt voor vergaderingen’. Als je een telefoon of tablet gebruikt, kun je in plaats daarvan de gratis Zoom-app gebruiken.

Stap 3

Print de liedtekst of de bladmuziek

Hier vind je de liedtekst van Alles wat ik kan. Print het uit of leer hem uit je hoofd!
Bladmuziek voor piano, gitaar, drums en trompet vind je hier.

Stap 4

Maak je klaar

Een uur voor het begin van het evenement ontvang je de laatste informatie samen met een toegangscode om deel te nemen.

Stap 5

Doe mee

Wanneer je deelneemt aan de Dans- en Show Masterclasses, kun je Thijs Boontjes zien en horen. Hij neemt je stap voor stap door het lied. Je zult ook de lachende gezichten zien van de andere deelnemers die zich hebben aangemeld. Dit is een heel belangrijk onderdeel van ‘het Grootste Dans-en Showorkest’ omdat dit bijdraagt aan de verbinding met elkaar! Als je een beetje verlegen bent en je deze keer liever niet je gezicht laat zien, dan is dat ook goed.

Leef je helemaal uit, alsof er niemand luistert… dat is ook het geval want het is via Zoom technisch niet mogelijk alle deelnemers tegelijkertijd te laten spelen (er zit een vertraging in). Gelukkig kunnen we elkaar wel zien!

Op 1 juni om 20.00 uur het echte optreden plaats van het Grootste Dans- en Showorkest. Zorg dat je er klaar voor bent!

Thema

Nu langzaam maar zeker de eerste stappen worden gezet naar een meer open quarantaine-beleid kijken we ook reikhalzend uit naar de zomer. Ondanks de omstandigheden gaan we met elkaar van de zonnige periode genieten, hem ervaren, zien, horen, voelen en vieren want iktoon bestaat 5 jaar! We komen in de zomerstemming door onze kunsten en creatieve activiteiten te tonen tijdens deze unieke zomer. Daarom is het thema van iktoon dit jaar: Maak de zomer! Zorg er dus voor dat je er zomers uitziet tijdens het optreden!

Stap 6

Zoek enkele co-sterren

Het is leuk om het Grootste Dans- en Showorkest op 1 juni met anderen te delen. Bel je opa en oma en treedt op voor hen. Nodig je vrienden uit om mee te doen vanuit hun woonkamer. Of trakteer je hele buurt op een spektakel door een show te geven op het balkon, in de tuin of op straat.

Stap 7

Help ons te delen!

Samen maken we van deze unieke zomer een groot feest! Deel een korte video of een foto van je optreden op sociale media met de hashtag #iktoon en #alleswatikkan

Maar je mag hem ook opsturen naar info@iktoon.nl, vóór 2 juni 12.00 uur. We kunnen niet garanderen dat we alle inzendingen meenemen in de video.

Stap 8

Volg ons

Blijf op de hoogte van het Grootste Dans- en Showorkest van Nederland en meer iktoon-nieuws door ons te volgen via Instagram en Facebook. 

Filmtips!

Voordat je begint met opnemen:

Luister een paar keer naar het nummer eventueel met bladmuziek.

Dit zal je helpen beslissen hoe je gaat spelen of meezingen. Je kunt het deuntje spelen of zingen, meespelen met de akkoorden, een baslijn neerleggen, je eigen solo improviseren – of een mix!

Dit is een kans om creatief te worden en jezelf te uiten. Er is geen goede of verkeerde manier om deel te nemen. Wees creatief! Dit is jouw optreden. Het is aan jou hoe je meedoet!

Verzamel alles wat je nodig hebt

 • Je instrument, als je er een bespeelt. Vergeet niet te stemmen!
 • De bladmuziek of songtekst.
 • Een apparaat om naar het nummer te luisteren. Dit kan een computer, tablet of smartphone zijn.
 • Een apart apparaat om jezelf mee te filmen. Dit kan een camera, tablet, telefoon of computer zijn.
 • Een koptelefoon.
 • Kies een rustige plek
 • Zorg voor zomerse kleding zodat we voldoen aan het thema: Maak de Zomer!
 • En maak een goede opstelling

Binnenshuis is het beste. Schakel lawaaierige apparaten uit en vraag andere leden van je huishouden om het stil te houden terwijl jij aan het opnemen bent.

Controleer de verlichting

Vermijd korrelige beelden door ervoor te zorgen dat de plaats waar je filmt goed verlicht is. Controleer of er geen felle lichten achter je zijn, inclusief ramen.

Houd de achtergrond eenvoudig, zodat je opvalt. Je kunt ook de achtergrond via Zoom aanpassen. Dit doe je door onderin de navigatiebalk binnen zoom:

 • Het pijltje omhoog te klikken, naast de knop ‘stop video’
 • Kies ‘Choose virtual background’
 • Je kan dan bijvoorbeeld voor de ‘beach-optie’ kiezen
 • En door op het ‘+’ te klikken kun je een eigen achtergrond toevoegen.

Zorg ervoor dat er niets op de achtergrond is waarvan je niet wilt dat mensen het zien! En draag of toon geen prominente merkmaterialen of kleding. Als je dat doet, kunnen we jouw optreden mogelijk niet opnemen in de uiteindelijke film.

Tips voor het filmen zelf:

Film jezelf (of laat iemand anders je filmen) met een digitale camera of de camera op je telefoon, tablet of computer.

Als je een externe microfoon aansluit, krijg je een beter geluid. Maar als je er geen een hebt, hoef je je geen zorgen te maken.

Film in landschapsmodus! Als je een telefoon of tablet gebruikt, moet je deze op zijn kant leggen. Zorg ervoor dat je apparaat stabiel staat opgesteld om een ​​wiebelig beeld te voorkomen.

Streef ernaar om in het midden van de opname te zijn met een beetje ruimte om je heen.