De jury, bestaande uit de winnaars van de iktoon-Challenge 2020, heeft na uitvoerige overwegingen en overleg de volgende inzendingen tot winnaars per provincie uitgeroepen:

De ware woordkunstenaar van Groningen
Anna Sophie Lautenbach – Terug de wereld in
Een dans met woorden over hoe moeilijk het is om na het summiere contact van de afgelopen periode weer door de veilige wanden van je eigen gedachten te stappen.

Frieslands meest veerkrachtige dichtkunstenares
Vera Mulder – Ik / kan / het / niet / meer / voor minder
Een verhaal vol overgave over hoe een leven met chronische pijn en vermoeidheid eruit ziet. Eerlijk en oprecht, omdat kwetsbaarheid de mooiste verhalen oplevert.

Het meest lieflijke en poëtische beeld van Drenthe
Jandien Broekhuijsen – Together in gold
De kraaienpootjes waar paardenbloemen uit lijken te groeien: een bijzonder beeld in al haar eenvoud. De jury zou dit werk graag echt in de natuur willen tegenkomen.

Het meest vanuit het hart geschilderde kunstwerk van Overijssel
Nanna de Hullu – My true nature
Na een lange periode van naar binnen gericht zijn, kijkt de persoon op het schilderij verwonderd en herboren de wereld in. Een zelfportret met een overtuigende eigen stijl.

Gelderlands taboedoorbreker vol power
Tessa Hudepohl – Gerecyclede ladybug
Kunstwerk dat het gesprek opent over seksisme, vrouw(on)veiligheid, feminisme en vrouwenpower. En dat op een duurzame manier door zelfgemaakt papier te gebruiken.

Flevolands schilderij dat de meeste liefde verspreidt
Andre Broens – Need a hug
Het verlangen naar een knuffel inspireerde om dit kleurrijke werk te maken én het virtueel (uit) te delen via sociale media.

Het meest humoristische werk van gerecycled materiaal uit Utrecht
Ivo Tilanus – Uit de kom!
Een beeldend verhaal over hoe we eindelijk weer de vrijheid vinden. Onze jury kon de grappige twist en het buiten de lijntjes durven kleuren erg waarderen.

Noord-Hollands meest swingende groove
Bombito Percussion – BBBA Groove (Covid-zoom project)
De passie spat van het scherm bij het kijken en luisteren naar deze vrolijke, enthousiaste en ritmische percussieband.

Zuid-Hollands krachtigste muzikale ode
Nina Ruder – Speak Out
Vanuit een grote bewondering voor vredevolle demonstranten maakt het ingezonden lied ‘Speak Out’ duidelijk dat protesteren altijd zin heeft, zelfs als je er niet direct effect van merkt.

De vetste moves van Zeeland
Dansgroep Illusion
Door Corona dit seizoen heeft Illusion geen enkele wedstrijd kunnen dansen. Gelukkig maakten ze van hun dans vol power een goed gefilmde video.

Het meest reislustige project van Noord-Brabant
Anni van Dal – GO!
Terwijl we nog niet mochten reizen vanwege de corona-beperkingen door Covid-19, ging deze maakster juist aan de slag met dit thema. Ze beschilderde een 20-tal koffers van bezochte landen en speelde hierbij met kleurvlakken.

Limburgs meest symbolische foto
Audrey Houben – The Escape
Een rode roos wordt langzaam zichtbaar in het smeltende ijs, de vrijheid tegemoet. Een verfijnd beeld dat raakt in haar precisie.

Publieksprijs
Pascal Tan – An Eye For An Eye
Met maar liefst 342 stemmen werd deze collage vol indringende ogen en gezichten verkozen tot publieksfavoriet. Het werk laat zien dat alle mensen als een grote familie met elkaar verbonden zijn.

Alle winnaars worden na de zomer in het zonnetje gezet met een professionele fotoshoot!