Terugkijken? Klik hier.

Over de wedstrijd Maak de zomer

Uit 263 inzendingen zijn de twaalf meest opvallende en spraakmakende creatievelingen geselecteerd. Er werd per provincie één winnaar gekozen door de jury bestaande uit muzikant Thijs Boontjes, breakdancer Redouan (Redo) Ait Chitt (winnaar van de prestigieuze dansprijs De Zwaan) en presentatrice Mandy Woelkens. De jury reikte daarnaast ook een eervolle vermelding uit aan de inzending met de meeste publieksstemmen: Zo vrij als een vogel van Danielle  Oude Luttikhuis. Naast de titel ‘Beste Amateurkunstenaar van Nederland’, professionele fotografie en een interview, krijgen de winnaars een podium in hun provincie.

Rosa van Bommel – Nachtdans | Beste amateurkunstenaar van Groningen

Op 8 mei zouden haar eindexamens beginnen. In plaats daarvan besloot Rosa die dag haar eerste single te releasen. Jurylid Thijs Boontjes, bekend van De Wereld Draait Door vertelt: “Ik denk dat veel artiesten jaloers kunnen zijn op zo’n goede eerste single. Alles klopt wat mij betreft. De spacy productie bij de tekst, de melodieën zijn ijzersterk en de opbouw van het lied is erg fijn. Om over het stemgeluid nog maar te zwijgen. Applaus!”

Ute Kaiser – Rainbow Wave | Beste amateurkunstenaar van Friesland

De afgelopen weken heeft Ute haar levensvreugde en passie voor zon, zomer, natuur, beweging, theater en het leven ‘laten dansen’ in rainbow waves waarin ze verschillende creatieve expressies combineert. Jurylid Redouan (Redo) Ait Chitt, winnaar prestigieuze dansprijs De Zwaan: “Kleurrijker en vrolijker kan ik het haast niet bedenken. De zomer krijgt letterlijk vleugels en dat is afgelopen tijd geen overbodige luxe geweest. Schitterend beeld van bovenaf en erg goed bedacht. Het oude principe van ‘breng eens een zonnetje onder de mensen’ anno 2020.”

Ilana de Boer – Kleur je wereld | Beste amateurkunstenaar van Drenthe

Drie jaar geleden begon ze met schilderen. Sindsdien hebben kleuren een heel andere dimensie gekregen voor Ilona. Jurylid Mandy Woelkens, radio-DJ en online reporter vertelt: “In het licht van deze zomer en wat er in de wereld gebeurt met Black Lives Matter sprak deze inzending mij het meeste aan. Ook dat is namelijk (in Nederland) iets van deze zomer. Kleuren komen in de zomer mooier uit. En ook melanine heeft de zomer nodig om echt te stralen. Mooie gemaakt!”

Maarten Groen – De Mobiele Huiskamer | Beste amateurkunstenaar van Overijssel

Op zoek naar een manier om zonder te reizen op vakantie te gaan, ontdekte Maarten al snel wat alle vakanties met elkaar gemeen hebben: herinneringen. Jurylid Mandy Woelkens vertelt: “Ik ben nog nooit voor een vakantie naar Vlieland geweest, maar ik word helemaal meegenomen in deze verhalen. Zo dichtbij huis en toch een ultiem zomers gevoel wat over wordt gebracht. Erg origineel om middels een podcast toch op vakantie te gaan!”

Ruud Snakenborg – Bloem | Beste amateurkunstenaar van Flevoland

Een kunde en hobby waar een van de juryleden behoorlijk jaloers op is: kunst maken met glas. “Wat leuk om deze ambacht in actie te zien. De edele kunst van het glasblazen met een zeer geslaagd resultaat. Ik ben jaloers op deze kunde en op zo’n leuke hobby,” aldus jurylid Thijs Boontjes.

Wilma Oosterkamp – Moving Vase | Beste amateurkunstenaar van Gelderland

In haar kunstwerk geeft Wilma de zomer een tweede kans door de natuur te laten bloeien met behulp van technologie. Jurylid Thijs Boontjes over de inzending: “Ik word helemaal rustig als ik hier een tijdje naar kijk. De paardenbloem doet me denken aan Studio Drift en de beweging aan Jaques Tinguely. Bewust of onbewust een fraaie combi. Goed bedacht!”

Esther Bennink – Feestje in de duinen | Beste amateurkunstenaar van Utrecht

In haar werk liet Esther zich inspireren door duinen, zon, zee én mevrouw Vos met haar kids. Jurylid Redouan (Redo) Ait Chitt: “Dit had zo in een prachtig prentenboek gekund. De duinen, het strand; je voelt bijna de bries van de zee alleen maar door het kijken naar deze mooie prent.”

Mike den Ottolander – KAPOT! kippetjes | Beste amateurkunstenaar van Noord-Holland

Spelen in kroegen, op festivals, knallen in kleine clubs. Opeens waren die mogelijkheden… KAPOT! In plaats daarvan ging punkmetalband KAPOT creatief aan de slag met film, fotografie en animatie. Jurylid Mandy Woelkens vertelt: “Wat goed dit! Voor mijn gevoel stond ik toch opeens op een festival als Zwarte Cross. En festivals vind ik toch wel een ultiem zomergevoel. Een perfect voorbeeld van hoe je helemaal coronaproof een heel leuk club kan maken.”

Monica Prins – Portret met mondkapje en bloemen | Beste amateurkunstenaar van Zuid-Holland

Zomer staat voor Monica gelijk aan bloemen. Maar deze zomer is anders. Mondkapjes en desinfecterende middelen staan centraal. De twee associaties combineerde ze in fotografie. Jurylid Redouan (Redo) Ait Chitt vertelt: “Dit vat deze zomer perfect samen en kan alvast in ieder jaaroverzicht van 2020 gebruikt worden. Genieten van de zomer maar toch met de nodige maatregelenomstandigheden.”

Torre en Raven – Trash Art Zomerslippers | Beste amateurkunstenaar van Zeeland

Broer en zus van vijf en acht jaar. En Nederlands nieuwe modesensatie van 2020. Jurylid Thijs Boontjes: “Ik zou hier heel snel een patent of copyright op aanvragen, want dit wil ieder groot modehuis in z’n collectie. Ze zien er echt te gek uit en zijn dus ook nog eens hyperverantwoord. Beter kan niet.”

Marisca Helmich – Summer memories | Beste amateurkunstenaar van Noord-Brabant

Met haar tekening laat Marisca menig mens verlangen naar die ene oude zomerliefde. “De zomer laat zich al zien in de weerspiegeling van haar zonnebril. Wat een sterk beeld dit. Iconisch, vrolijk en getuigend van veel vakmanschap!”, aldus jurylid Redo.

Femke Hauser – Lekker likken | Beste amateurkunstenaar van Limburg

Met de t-shirt collectie wil Femke jongeren deze zomer iets rebels geven zonder regels te overtreden. Jurylid Mandy Woelkens vertelt: “Mode trekt direct mijn aandacht. Mooie stijl van de illustraties en goed concept van de shirts. Het speelse en ondeugende is erg leuk. Je kan het een beetje een sexy kant op trekken door het lekker likken, terwijl bijna iedereen wel de associatie met zomer en ijsjes heeft.”