“Ik won de iktoon-challenge in de provincie Friesland. Omdat ik mezelf niet op slot wilde zetten tijdens de eerste coronagolf, ben ik het afgelopen voorjaar vanuit mijn woonkamer elke dag met anderen gaan dansen, via Zoom. Dag in, dag uit: dansen, dansen, dansen tegen de angstgolven in en iets positiefs doen.

Van jongs af aan ben ik een dansperformer. Dat kan overal: in een weiland, op een plein of op een festival. Ter plekke ga ik de ontmoeting aan met de omgeving en spring ik in het nu. Mijn dansen kunnen ontstaan bij het werk van een kunstenaar, een boom, een foto of muziek. Hierbij gebruik ik dingen uit mijn magic toolbox, zoals vleugels, doeken, kleur- en lichteffecten of mijn harpspel.

Ute Kaiser met haar kunstwerk Rainbow Waves
Foto: Sanne Donders

Nu-moment

Mijn grootste talent is alles creatief met elkaar verbinden. Net als in een regenboog. Daarom noem ik mezelf ook wel regenboogkunstenaar. Verschillende talenten en kunstdisciplines combineer ik in één omniproduct. Mijn hart roept me tot een ontmoeting met zo’n plek. In zo’n ‘nu-moment’ ga ik een samendans aan en nodig anderen uit tot co-creatie.

Intuïtieve fotografie is een andere passie. Met het oog van mijn hart kijk ik door mijn camera en maak spontaan foto’s. Thuis, als ik de foto’s weer zie, ben ik vaak verwonderd. Licht en alles wat puur is, inspireert me. Verschillende foto’s combineer ik tot fantasieafbeeldingen in boeken en fotocollages. Zonder tekst. Op mijn laatste tentoonstelling waren mensen soms tot tranen toe geroerd. ‘Je maakt het licht zichtbaar’, was een prachtig compliment.

Het leven als brug

Eerder beleefde ik een flinke persoonlijke crisis. Vijf jaar lang stond alles op zijn kop. Ik ging de stilte in en vond uiteindelijk de oplossing in mijn eigen creativiteit en essentie. Het gaat niet om de crisis zelf, maar hoe je ermee omgaat. Je moet leren accepteren dat dingen gebeuren. Het besef dat ik geen slachtoffer ben, maar een creator, bleek een helende kracht. Mijn liefde voor mijn zonen, voor dans, kunst, de natuur en het leven zelf werd een brug.

Het maakt me niet meer uit wat anderen van mij en mijn kunst vinden: ik volg gewoon mijn
innerlijke vonk. Vorig jaar heb ik een bevrijdende stap gezet. Vanuit de bijstand heb ik mijn bedrijf
enJOYcreation opgericht. Zo kan mijn creatieve vonk die van anderen aanraken en inspireren.
In die mooie stap ben ik enorm gesteund door de mensen om mij heen en door de gemeente.

EnJOYcreation werkt samen met scholen, kinderopvang- en cultuurcentra. Ik ondersteun kinderen bij de ontwikkeling van hun natuurlijke creativiteit, talent en fantasie. Ik probeer aan te sluiten bij wat zij nodig hebben om vanuit hun kernkracht te creëren. Fantasie is belangrijke inspiratiebron om het stuur van het leven in eigen handen te nemen. Alles gebruik ik om hen creatief uit te dagen: kostuums, bellenblaas, beelden, kleur, attributen, muziek en mijn regenboogdoeken.

Ute Kaiser met haar kunstwerk Rainbow Waves
Foto: Sanne Donders

Voluit leven

‘Vliegen’ is een terugkerend thema in mijn werk. Ik heb iets met vleugels. Voor mij staat het voor voluit leven! Om níet te vluchten, maar voor het vrijheid geven aan mijn essentie en talenten. Ik heb geleerd om mijn faalangst, verwondingen, afwijzingen en veroordelingen te omhelzen. Ik mag me vrij uitdrukken en dát leven leven waarvoor ik werkelijk hier ben. Alleen geleid door mijn innerlijke vonk en vol vertrouwen dat alles wat nodig is, er nú al is.”

Bekijk de inzending van Ute

De komende maanden publiceren wij portretten van alle winnaars in de iktoon-challenge. Houd onze website en social media in de gaten om niets te missen.

Foto’s: Sanne Donders